Predstavljamo: Android KitKat 4.4



Predstavljamo: Android KitKat 4.4


Napokon smo uspeli da obezbedimo uređaj koji nas je pobliže upoznao sa Google-ovom najsvežijom verzijom Androida - KitKat 4.4. Govorimo o iskustvu stečenom u direktnom radu sa Nexus 5 smartfonom, o kojem ćete detaljnije moći da čitate sredinom naredne nedelje. Pre toga, želimo da i vas bliže upoznamo sa KitKat-om, odgovarajući na pitanja šta on donosi po pitanju noviteta, dizajna, performansi, itd. Koliki napredak je ostvaren u odnosu na prethodnu verziju?

Dragoljub Radovanović

Predstavljamo: Android KitKat 4.4
Stanje u kome je Android bio pre par godina i stanje u kojem se nalazi sad - to se najbolje da opisati kao dva različita sveta. Ipak, splet okolnosti koje su ga učinile takvim kakav danas jeste potpuno logičan. Operativni sistemi, bilo da je reč o mobilnim ili desktop varijantama napreduju i postaju bolji sa vremenom, to je činjenica. Naravno, postoje izuzeci, ali generalno gledano ne očekujemo da novija verzija bude gora od prethodne. KitKat svakako ne odstupa od tog pravila, jer donosi brojna unapređenja u odnosu na Jelly Bean.




Dizajn

Pre nego što krenemo dalje, želimo da istaknemo da većina proizvođača na svoje mobilne uređaje ubacuje sopstveni korisnički interfejs, takoreći "skin" koji ističe njihov model u poređenju sa konkurencijom. Tip uređaja kao što je Nexus 5 ne vodi se tom politikom jer poseduje "čistu" verziju KitKat-a, koja direktno oslikava viziju interfejsa koju je Google zamislio kada ga je dizajnirao. Sa druge strane, verzija KitKat-a recimo za Samsung vodeće modele izgleda sasvim drugačije i više je u duhu TouchWiz-a. Problem je u tome što se svaki proizvođač samo donekle vodi idejom koju je imao Google, ali na kraju nudi svoju zamisao kada je u pitanju dizajn. Ovde, takoreći, pričamo o "originalnoj ideji".
Početni element koji vas čeka kod svakog Androida - Lockscreen. Ne može se reći da je u odnosu na Jelly Bean pretrpeo ogromne promene, ali tu su sada elementi kao što su strelica u dnu, koja sugeriše pokret prstom na gore koji poziva Google Now, kao i ikonica fotoaparata u donjem desnom uglu, koja vam pokazuje da postoji ekran koji vas vodi direktno u aplikaciju za kameru. Naravno, i dalje su prisutni Widgeti za Lockscreen, koji dolaze isključeni, a opcija kojom se uključuju je smeštena na pomalo čudnoj lokaciji - unutar Security grupe u podešavanjima. Takođe, ovde dobijate prikaz preko celog ekrana Album Art-a pesme koju trenutno reprodukujete.








Predstavljamo by


تعليقات